”investerar jag 50k vill jag få 100k tillbaka” – influencer marketing

Posted in DEEEEEP, everyday

Godmorgon! Sovit gott? I have 🙂 Ska snart börja jobba igen men kände mig inspirerad och var tvungen att avsätta 10 minuter till ett inlägg om influencer marketing. Jag förstår inte hur man inte kan ha mer koll på influencer marketing som företag i dagens samhälle. Jag visste att kunskapen generellt var låg men kom igen. Jag är så trött på att höra samma fras efter fras så jag tänkte förklara ett motkoncept lite mer ingående för att kanske skapa någon föståelse för branchen.

Jag har nu jobbat på båda sidor av myntet och kommer fram till en och samma sak. Företag förstår inte sig på influencer marketing nånting alls.

När jag får en budget att jobba kring så vill jag fördela den så rättvist som möjligt såklart så att influencern får det den förtjänar, men trots att denna marknad börjar ta över så verkar företag fortfarande tro att vi vill bli levande reklampelare mot en tröja vi inte ens bett om.

Exempel:
Ett nystartat företag, vi kan kalla det för coolshirtswag.com hör av sig inför en lansering och vill nå ut till 1 miljon människor. Detta går att ordna med hjälp av så lite som 7 influencers. För detta vill dem inte investera nånting utan vill ge en av sina t-shirts i motprestation. MEN, det kommer inte att gå, för det är ett helt nystartat företag och influencern förstår att t-shirten är mer beroende av influencern än tvärt om, det vill säga att det är personen som kommer att branda t-shirten och inte tvärt om. För att hjälpa detta nystartade t-shirt företag vill influencern ha en fast branding summa. Wich seems legit right?

MEN. Företaget har ”ingen budget” för det och svarar att om de ska investera etc 10 000kr i det så vill de ha 20 000kr tillbaka. Så de tänker bara investera hälften av vad man tydligen då ska kunna garantera att de drar in i försäljning? Det tror jag att ni tycker är rimligt. IKKE!

Problem:
Ett nystartat företag, vi kan kalla det för coolshirtswag.com hör av sig inför en lansering och vill nå ut till 1 miljon människor. Detta går att ordna med hjälp av 4 uppslag i en tidning utspritt på ett kvartal. För detta vill dem inte investera nånting utan vill ge en av sina t-shirts i motprestation. MEN, det kommer inte att gå, för det är ett helt nystartat företag och tidningen förstår att t-shirten är mindre värd än 4 uppslag i deras tidning som de normalt skulle sälja för 60 000 x 4 kr. För att hjälpa detta nystartade t-shirt företag vill tidningen ha en fast branding summa. Wich seems legit right? 

Företaget förstår detta och har budget 😀

HUR?! Kan jag vara en av de få som förstår att detta är galet?!

6 Kommentarer

 1. Julia sager säger:

  Håller med dig helt! Det jag inte kan förstå är att stora företag vill att man ska jobba gratis för dem men vanligtvit skulle de ju ha en budget för att betala en annons? Finner ingen skillnad, tror även i dagens läge att influencers kan nå ut till en bredare målgrupp 🙂 kram!

 2. Isabella Jedler säger:

  Verkligen!! Framförallt en mer säker målgrupp och en statistik som är totalt uppföljbar via länkar!! OCH får en personlig relation till varumärket. GALET <3

 3. Malin Tilja säger:

  Så himla sant! Vad tror dom?!????. Bra att du tar upp det! Dessutom får influensern skattemyndigheten på sig för att hen mottagit ”gåvor” Utan att ens bett om det!

 4. Isabella Jedler säger:

  Exakt! Blir så trött! Dags att de gamla gubbarna bakom styrelsen fattar nåt snart

 5. Sofia säger:

  Haha, så sant! Kanon inlägg, verkligen! ????????

 6. Jennie säger:

  bra inlägg!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.